Acceptance and commitment therapy (ACT)

ACT is een vorm van therapie die jou kan helpen grip te krijgen op jouw gedachten en de regie weer in handen te nemen. Soms raak je de controle over je eigen gedachten kwijt. Een vervelende of stressvolle ervaring is soms genoeg om jou te overweldigen en daar wil jij vanaf. Maar hoe doe je dat? Je wilt weer lekker in je vel zitten en niet steeds bezig zijn met die vervelende gedachten, of bang zijn dat ze weer terugkomen. ACT kan jou helpen om uit deze verstrikking te komen en terug te keren in het hier en nu.

Wat is ACT?

ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy (Nederlands: Acceptatie en Toewijdingstherapie) en is een bewezen effectieve vorm van cognitieve gedragstherapie. ACT helpt jou je gedachten te accepteren en omarmen, in plaats van tegen ze te strijden en ze proberen uit te schakelen. Als jij gedachten of gevoelens onderdrukt of er tegenin gaat geef je ze meer kracht of komen ze op een later moment juist sterker terug.

Maar acceptatie is slechts de helft van de therapie. Het ‘Commitment’ onderdeel van ACT houdt in dat jij nagaat wat jouw waarden zijn, en van daaruit leert te handelen. Soms verlies je zicht op wat belangrijk is voor jou. Tijdens ACT krijg jij oefeningen die jou helpen om mentaal flexibeler te worden en jouw waarden niet uit het oog te verliezen. Door niet alleen maar te denken maar juist te doen verander jij de negatieve spiraal in een positieve, met een hogere kwaliteit van leven als gevolg.

Focus op belangrijke dingen

Als jij goed omgaat met jouw gevoelens kun jij je beter focussen op wat voor jou belangrijk is in het leven. ACT helpt je jouw mentale obstakels te zien en er overheen te stappen. Ook kan ACT een waardevolle behandeling voor jou zijn als je een bepaalde cirkel wilt doorbreken. Doe jij bepaalde dingen tegen beter weten in, en bezorgen ze jou meer ongemak dan plezier? Het kan moeilijk zijn om dat los te laten, maar ACT helpt je hierbij.